Pre- en postnatale

Prenatale

 

Tijdens de zwangerschap kunnen allerhande lichamelijke klachten optreden, zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit, gezwollen voeten,... Daarom wordt er in eerste instantie zwangerschapsoefeningen en tips meegegeven om deze klachte te voorkomen. Deze bestaan uit :

 

- Bloedstimulerende oefeningen om spataders, gezwollen voeten en krampen in de benen te voorkomen.

 

- Ademhalingsoefeningen : borst- en buikademhaling wordt aangeleerd

 

- Houdingsoefeningen : door een groter wordend gewicht in de buik zal je totale houding veranderen enn kunnen klachten optreden in de lage rug. Door oefeningen zoals bekkenkanteling en een goede houding zowel thuis als op het werk kunnen veel van deze klachten sterk verminderd worden.

 

- Bekkenbodemspieroefeningen : deze spieren zijn belangrijk om incontinentie (urineverlies) tegen te gaan. Tijdens de zwangerschap is het bewust worden van deze spieren het belangrijkste. Tijdens de bevalling moet je je bekkenbodemspieren goed kunnen ontspannen. Het is dus heel belangrijk om het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning. Na de bevalling komt het er op neer om de bekkenbodemspieren zoveel mogelijk, op te spannen om algemene incontinentieklachten te voorkomen.

 

Na deze zwangerschapsoefeningen komt de baringsles. Daarin wordt wat meer uitleg gegeven over de bevalling en de nodige ademhalingstechnieken.

 

- Tijdens de arbeid : we leren een rustige en gecontroleerde ademhaling aan met nadruk op een lange uitademing. Een kortere ademhaling, nl. het puffen, wordt aangeleerd om de laatste contracties (weeën) op te vangen voor de eigenlijke geboorte. Daarnaast worden er ook oefeningen en tips meegegeven om zo ontspannen mogelijk te zijn.

 

- Voor de eigenlijke geboorte van de baby wordt een goede perstechniek aangeleerd. Je leert hoe je op een efficiënte en energiesparende techniek kan meepersen. Daarbij is de richting van het persen heel belangrijk.

 

Postnatale

 

Na een bevalling zijn vnl. de buik- en bekkenbodemspieren fel verzwakt. Het is dan ook belangrijk om deze spieren terug te gaan oefenen om problemen met de rug, bekken en/of bekkenbodemspieren te voorkomen.